Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Τα αρωματικά φυτά της Ελλάδας βάση για «λειτουργικά» τρόφιμα

Ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια τσιπς που θα περιέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, ακόμη και αντικαρκινικές, είναι ανάμεσα στα νέα «λειτουργικά» τρόφιμα που ήδη δοκιμάζονται στη χώρα μας, σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής και τα οποία μπορεί να κυκλοφορήσουν στο μέλλον στην αγορά.
Εξάλλου, η προσθήκη τέτοιων φυσικών συστατικών-συντηρητικών στα τρόφιμα, που μπορούν να τα προστατεύουν καλύτερα από αλλοίωση, μελλοντικά μπορεί να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για χημικά συντηρητικά.
Ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται για την αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα υγιεινά τρόφιμα. Η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα, αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, εωσότου υπάρξει μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών.
περισσότερα: 
http://www.econews.gr/2015/10/20/aromatika-fyta-ellada-126139/

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Αιθέριο έλαιο Αρτεμισίας Αψιθιάς



Με την Αψιθιά γνωριστήκαμε πριν 10 χρόνια περίπου. Είχε γεμίσει ο μπαξές του χωριού με τυφλοπόντικες και έψαχνα ένα φυσικό τρόπο για να τους απομακρύνω, χωρίς παράλληλα να τους εξοντώσω. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο διάβασα για την Αψιθιά και την ιδιότητά της να απομακρύνει τα κατά τα άλλα συμπαθή υπόγεια ζωάκια. Έτσι φύτεψα 7 αψιθιές περιμετρικά του μπαξέ και την επόμενη Άνοιξη οι τυφλοπόντικες μετακόμισαν στο γειτονικό μπαξεδάκι. Αφού προμήθευσα και τους γείτονες με αψιθιές και περνώντας τα χρόνια, με διαδοχικές μετακομίσεις τελικά οι τυφλοπόντικες βγήκαν έξω από το χωριό. Παράλληλα είχα διαβάσει και για άλλες εντομοαπωθητικές ιδιότητες που έχει.  Με έγχυμα αψιθιάς εξολόθρευσα από αφίδες, μελίγκρες, μέχρι σκαθάρια, ψύλλους, πράσινη κάμπια του λάχανου κ.λ.π. Δείτε ένα παλαιότερο σχετικό μας ποστ εδώ. http://botanokipos.blogspot.gr/2011/07/blog-post.html 

Δοκίμασα και την αντοχή του σκύλου και της γάτας στην αψιθιά. Τοποθετούσα κόκαλα δίπλα στην αψιθιά, αλλά δεν καθόταν να φάνε εκεί, τα έπαιρναν και έφευγαν πιο μακριά.  Βέβαια η Αρτεμισία – Αψιθιά έχει και άλλες πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω.


Σκεφτόμενοι λοιπόν την απομάκρυνση απρόσκλητων τετράποδων (και όχι μόνο) επισκεπτών στο χωράφι μας με τα βότανα,  φυτέψαμε πριν 5 χρόνια  περιμετρικά πολλές αψιθιές.  Φέτος το καλοκαίρι αποφασίσαμε να την μαζέψουμε στην διάρκεια της πλήρους ανθοφορίας (Ιούλιος) και να την αποστάξουμε. Η απόδοσή της σε αιθέριο έλαιο ήταν 0,8% σε ημίχλωρη δρόγη.  Ο υπεύθυνος του αποστακτηρίου κράτησε ένα δείγμα αιθέριου ελαίου και θα έκανε ποιοτική ανάλυσή του σε εργαστήριο του Α.Π.Θ. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και τα επίσημα στοιχεία της ανάλυσης. Η διαδικασία απόσταξη της αψιθιάς δεν είναι ίδια με τις αποστάξεις των περισσότερων γνωστών βοτάνων. Μοιάζει περισσότερο με του χαμομηλιού και αυτό γιατί περιέχει αρκετή ποσότητα από αζουλένια. Χρειάζεται δηλαδή αρκετές ώρες απόσταξης (ξεπεράσαμε τις 4 ώρες και ακόμη έβγαζε λάδι). Όπως βλέπετε και στην σχετική φωτογραφία του διαχωριστή υπάρχουν κολώδεις ουσίες στα τοιχώματά του που δεν ανεβαίνουν εύκολα στην επιφάνεια του νερού (αζουλένια). Το κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου αρτεμισίας είναι η θουγιόνη (για αυτό και το καφέ χρώμα του λαδιού). Στο ανθόνερο υπάρχει επίσης υπολειπόμενη ποσότητα αιθέριου και ελαφρώς πρασινίζει (εξαιτίας της αρτεμισίνης ). Το λάδι περιέχει επίσης: thujyl αλκοόλ, cadinene, φελλανδρένιο, πινένιο, tanacetone, αζουλένιο. Το βότανο περιέχει επιπλέον αρτεμισίνη, πικρή γλυκόζη, absinthol, τανίνη, ρητίνη, χλωροφύλλη, μηλικό οξύ, βιταμίνη B6 και C, άμυλο, νιτρικό κάλιο και άλλα άλατα.