Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Απόσταξη Λεβάντας



Αφού μαζέψαμε την Λεβάντα μας  και μαζί με την λεβάντα του φίλου μας του Αντώνη πήγαμε να την αποστάξουμε.  Η απόσταξη (βιολογική) έγινε στη PANAROMA Ltd στο Χέρσο Κιλκίς που έχει τα προβλεπόμενα καζάνια από inox. Με την παρότρυνση του υπεύθυνου κάναμε ξεχωριστή απόσταξη. Αυτό γιατί η λεβάντα που είχε μαζέψει ο Αντώνης ήταν από ένα χωράφι που σπάρθηκε πριν 41 χρόνια!  Η ποικιλία αυτή δεν υπάρχει σήμερα και άξιζε τον κόπο για μια αυτόνομη απόσταξη. Τα περισσότερα ελληνικά φυτώρια έχουν την ποικιλία lavanda angustifolia με αρκετή περιεκτικότητα σε καμφορά. Υποθέσαμε ότι η γέρικη ποικιλία είναι πολύ πιθανό να διαφέρει και να έχει μοναδικές αναλογίες στην ανάλυσή της. Το άρωμά της πάντως είναι εξαιρετικό, ξεχωριστό. Η ποσοτική της απόδοση βέβαια(όντας γέρικη) ήταν πεσμένη σε σχέση με τον μέσο όρο ενός τυπικού χωραφιού λεβάντας. Από βδομάδα κανονίσαμε να κάνουμε ποιοτική ανάλυση των αιθέριων που πήραμε στο Πανεπιστήμιο, οπότε θα ξέρουμε αν και η υπόθεσή μας είναι σωστή.


Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Ο βοτανόκηπος στις γιορτές της γης στη Βλάστη

Για μια ακόμη χρονιά οι γιορτές της γης μας καλούν να "ζήσουμε και πάλι μαζί ένα διαφορετικό τετραήμερο στη φύση, να ζωντανέψουμε και πάλι την ελεύθερη κοινότητά μας, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε όλοι μαζί. Εκεί, στο πανέμορφο, αλλά και τόσο φιλόξενο, φυσικό τοπίο της Βλάστης Κοζάνης".

Ο βοτανόκηπος συμμετέχει και φέτος στο Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, δίπλα στον συναυλιακό χώρο. Θα διοργανώσουμε επίσης ένα εργαστήριο παρασκευής σαπουνιού για παιδιά (με σαπουνόμαζα γλυκερίνης, φυσικά χρώματα και αιθέρια έλαια) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του παιδότοπου.

Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό φεστιβάλ εδώ: http://oikotopia.gr/EarthFestival-gr.htm 

Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Συλλογή λεβάντας






Στο χωραφάκι μας είχαμε σπείρει 2 ποικιλίες λεβάντας (lavanda vera & angustifolia), που αυτές τις μέρες είχανε ανθίσει. Αρματωθήκαμε λοιπόν με ψαλίδια, λεκάνες και καλάθια και πήγαμε να τις μαζέψουμε. Το μωβ χρώμα ήταν κυρίαρχο στο χωράφι, έσπαγε όμως από τα άσπρα ανθάκια της μαντζουράνας κ της ρίγανης, καθώς και με το κίτρινο από τα ανθισμένα σπαθόχορτα. Μέλισσες παντού και έπρεπε να προσέχουμε για να μην τις πιάσουμε κατά λάθος και μας τσιμπήσουν. Μια καλή ιδέα θα ήταν να είχαμε και μερικά μελίσσια σε μια άκρη. Οι μέλισσες θα τρέφονταν όλη την σεζόν, αφού σε λίγο θα ανθίσει και το αυτοφυές πολύκομπο που υπάρχει μπόλικο στο χωραφάκι μας. Θα δούμε από του χρόνου! Μαζέψαμε λοιπόν την λεβάντα και την απλώσαμε στην αποθήκη για να μην ανάψει. Δεν είναι μεγάλη ποσότητα και από μόνη της δεν θα έβγαζε αρκετό αιθέριο έλαιο. Ένας φίλος, ο Αντώνης, είχε ένα χωράφι με λεβάντα από τον πατέρα του, ανεκμετάλλευτο για χρόνια. Μας πρότεινε λοιπόν να  μαζέψει και αυτός την δική του και να κάνουμε μια κοινή απόσταξη. Βρήκαμε ένα αποστακτήρα στην περιοχή μας και από την επόμενη βδομάδα θα πάμε να αποστάξουμε και να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε!